dinsdag 25 november 2008

Over the Top

















Heb vandaag van de Grote Loopgraver een boek gekregen over de 1e wereldoorlog. Vanwege mijn nakende afscheid bij de BD....
Hierin kwam ik een foto tegen van een prachtig schilderij. Het is Over the Top van John Nash.

Het stelt soldaten voor die bij daglicht en in de sneeuw een aanval op de Duitsers moeten uitvoeren. Een kansloze missie.

zaterdag 15 november 2008

Van Roclincourt naar Ieper








































Op 14 november 2008 weer een toer langs de 1e Wereldoorlog sites gemaakt. Ditmaal van Arras naar Ieper. In Roclincourt een oud verlaten slagveld bekeken en circa 15 granaten gevonden (in de boekenwinkel van Ieper zijn die voor 35 euro's te koop!).
Daarna prachtig, tjokvol museumpje in La Targette bekeken. En gelijk wat souvenirs de guerre gekocht. Vervolgens Vimy Ridge. Daar een rondleiding door de Grange tunnel gehad van een Canadese studente en het memorial bezichtigd. Het beeld op deze foto staat op dat memorial. Erg indrukwekkend. Daarna Notre Dame de Lorette, hier speelt zich het boek Le Feu af van Henri Barbusse. Een Franse kerk met knekelhuis, gebouwd ter nagedachtenis van de zoveelste afslachting.

Langzaamaan richting Ieper gereden, via Aubers Ridge met zijn bunkers. Hitler heeft daar nog het levensgevaarlijke werk als Runner verricht.In Ieper nog wat pralines gekocht, lekker biefstukje genuttigd en uiteraard de Last Post weer bijgewoond.Dat was weer een prachtig, vermoeiend en gezellig dagje.

dinsdag 11 november 2008

Herdenking 1e Wereldoorlog - mét Harry Patch

Hier (http://player.omroep.nl/?aflID=8246455) kun je de uitzending nakijken van vanmorgen over het herdenken van het feit dat exact 90 jaar geleden, 11 november 1918 om 11.00 uur, de 1e Wereldoorlog ten einde kwam. Inclusief beelden van o.a. Harry Patch, op dit moment de laatste overgebleven frontsoldaat.

dinsdag 3 juni 2008

Arras

Tsja, via de BBC (en de Grote Loopgraver) kom je ineens van alles tegen.

Wat denk je hiervan?
Het is een beetje in het Frans maar er staat dat er tunnels onder Arras lopen en dat die te bezichtigen zijn. Ik heb foto's gezien van soldaten die graffiti maakten in die tunnels. Het waren de aanvoertunnels vanuit de stad naar de loopgraven. Hier staat het een en ander in het Engels. Blijkbaar zijn het Maori's die de tunnels gegraven hebben. Je gaat in een glazen lift 40m naar beneden en ziet daar een korte film. Daarna nog eens 20m naar beneden voor een tour van 1 uur. Bij elkaar 1 uur en 15 minuten. Klinkt erg goed. Geopend sinds 1 maart 2008, na gesloten te zijn geweest sinds 1945.

Ook in Arras is in 1998 nog een massa graf van 27 soldaten ontdekt.

Iets anders, hier heb je een heus Brits forum over The Great War. Misschien staat er iets leuks op. Hier vond ik ook de link naar de Arras tunnels.

Fromelles - nieuwe opgravingen naar massagraf

Hoezo actueel?

Hoorde het van de Grote Loopgraver en 't stond ook in de krant van vandaag.
Hier in Fromelles in Noord-Frankrijk is op 22 juli 1916 een slag geleverd waarbij aan de ene kant veel Australiërs betrokken zijn geweest en aan de Duitse kant heeft het 16e RIR van o.a. ene Adolf Hitler in deze slag gevochten. De Australiërs hebben hier de meeste mensen in een keer verloren (ca. 5500) en voor hen heeft Fromelles een nare bijsmaak. Ze spreken van "the worst 24 hours in Australia's entire history."

Hier kun je er alles over lezen. Nu zijn ze bezig het grootste massa graf van de WO I te delven. Ze verwachten een graf van 400 soldaten te hebben gevonden. Zelfs Peter Barton doet mee in de opgravingen. Hij is toevallig de schrijver van het boek over de Somme dat ik in Thiepval gekocht heb.

Wij hebben er afgelopen donderdag misschien wel zomaar voorbij gereden. Het ligt maar een paar kilometer van de plaatsen waar wij zijn geweest.

zondag 1 juni 2008

Somme

Crucific corner

Fricourt

Lochnagar crater

Mametz wood

Newfoundland, Caribou

Newfoundland, Danger tree

Serre
Mametz wood













Mansel copse Devonshire cemetery


















 

 

 

Newfoundland Hunter cemetery
 

 

Newfoundland

Newfoundland

Fricourt

Fricourt

Hawthorne ridge

Hawthorne ridge cemetery


Redan ridge

Hawthorne ridge cemetery

Trones wood, Malt corn farm


Newfoundland, schots memorial


Thiepval






 

 

 

 

 

 

Trones wood, Malt corn farm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tja, wat was nu weer het mooiste aan deze dag aan de Somme?

Ik weet het niet precies. Het overzicht bij Sheffield Memorial Park bij Serre is afschuwelijk. Op een klein weilandje liggen zo een aantal begraafplaatsen achter elkaar. Vanuit de aanvalstrench zie je de ellende voor je. Letterlijk en figuurlijk. Het Newfoundland Memorial Park met de caribou, danger tree en Y ravine? De mega-diepe kraters? Het Devonshire cemetery (The Devonshires held this trench, The Deveonshires hold it still). Of toch het Welsh memorial van deze foto met het felbevochten Mametz wood er net voor?

Ik denk het laatste. Het beeldje is veel kleiner dan ik gedacht had, maar toch. Schitterend beeldje met die felrode kleur. En dan die wandeling door dat bos ervoor waar we nu zomaar kunnen verdwalen maar waar toen waarschijnlijk geen boom meer recht overeind stond. Een eindje het bos in vind ik zo een joekel van een scherpe granaat. Na 90 jaar! En onderling was het ook weer gewoon gezellig met die loopgravers. En vermoeiend. Maar het was het weer allemaal waard.

Ben benieuwd waar we de volgende keer terechtkomen.

donderdag 17 april 2008

Ieper, 14 februari 2008


























Hier zie je een korte impressie van een dagje Ieper van onze eigen Lost Generation.
Na een goede start in het In Flanders Fields museum zijn we naar Hill 62 gegaan. Daar staan Vues Stereocopiques van net na de WO I met angstaanjagende foto's. De museumstukken liggen deels in vitrines uitgestald, deels op een hoop gegooid. Anders kun je het niet zeggen. Achter het museum liggen trenches. Trenches vind je ook in Bayern Wald. Hier heeft gefreiter A. Hitler nog gevochten. Tyne Cot. Mega. Duitse begraafplaats bij Langemark, ook indrukwekkend. Restaurant de Kolle Bloeme met een lekkere Hommel bier en Arno Hintjes op de achtergrond. En als uitsmijter The Last Post onder de Menenpoort. Kippevel!

maandag 14 april 2008

Wat nu weer?

Ben sinds een jaartje erg geïnteresseerd geraakt in de 1e wereldoorlog.

Van een geromantiseerde samenleving van voor 1914 (de oorlog begint met bloemen in de loop van het geweer) tot aan de desillusies van de lost generation in 1918 en eigenlijk al een paar jaar daarvoor. Vooral die verandering boeit mij mateloos. Hoe komt dat toch zover?

De opmaat tot deze wereldoorlog loopt via een vlootopbouw door Duitsland en het willen vergaren van grotere koloniale zeggenschap. Beide zijn tegen het zere been van de absolute alleenheerser op beide gebieden: Engeland. Dan is er nog steeds de verpletterende overwinning van Pruisen op Frankrijk in 1871 waardoor Frankrijk Elzas-Lotharingen aan het nieuwe keizerrijk Duitsland moet afgeven: wraak!
Het vermoorden van Franz Ferdinand door Prinzip was eigelijk een welkome aanleiding voor iedereen om wat stoom af te blazen. Dat liep echter verschrikkelijk uit de hand.

De uitgeputte landen tekenen in 1918 in Versailles een vredesverdrag dat voor Duitsland desastreus uitpakt. De armoe en chaos in Duitsland blijft jarenlang een voedingsbodem voor communisme en fascisme. Uiteindelijk blijft Hitler als laatste overeind en hij wil de schande van 1918 uitwissen.

Zo bezien vormen de 1e en 2e wereldoorlog niets meer of minder dan 1 lange wereldbrand met een iets rustiger interbellum. De reactie op de afloop van de 2e wereldoorlog is eigenlijk de daarop volgende koude oorlog. Die eindigt pas in 1989 met de val van de muur. In Joegoslavië laten ze het nog iets langer duren.

Vanaf dat moment kun je eigenlijk pas zeggen dat de agressieve 20e eeuw, die begint met het uitbreken van de 1e wereldoorlog, voorbij is.

En ik vind op dit moment dus met name het begin van de 20e eeuw zo interessant: de 1e wereldoorlog.

De generaals met achterlijke, geromantiseerde oorlogsstrategieën, in het bezit van 20e eeuws wapentuig zoals de mitrailleur, en een volslagen desinteresse voor het welbevinden van de gewone soldaat, zijn verantwoordelijk voor de afslachting van miljoenen soldatenlevens.

De 1e wereldoorlog kenmerkt zich door een gigantisch verlies aan soldatenlevens. Verdun, Ieper en de Somme zijn nog steeds beruchte namen. De 2e wereldoorlog kenmerkt zich meer door het verlies aan burgerlevens door bombardementen op steden, tewerkstelling van burgers in de Duitse industrie en door de vernietigingskampen voor politieke gevangenen en vooral joden.

Later meer...